Passo Pordoi (s kolesom) 2013

Passo PORDOI (s kolesom) 2013

14.07.2013 – nedelja

Na pot se spraviva malo pred osmo uro in po AC do Jesenic, nato do Kr. Gore, kjer si tradicionalno privoščiva Petrolovo kavo….najboljša! Preklopiva možgane na “dopustniški mode” in po stranskih cestah preko Trbiža do Tolmezza. V Kr. Gori poiščeva še odprto trgovino in nabaviva nekaj hrane in pijače, saj je nedelja. Ko čakam pri motorju me ogovori prijazen starejši ata in se zapleteva v motoristični klepet. Razlagal mi je, kako je on v mladih letih vozil Puche, Tomose, NSU-je…in s polno nostalgije obujal svoje motoristične podvige. Zanimiv sogovornik je bil. Na poti videla manjši gozdni požar v nedostopnem skalnatem pobočju, ki so ga gasili s helikopterjem. Kako je tam gor zagorelo, pa nama sploh ni bilo jasno…  Potovanje je bilo prijetno, ugodna temperatura in malo prometa.

Že doma sem imel idejo, da tokrat poskusiva priti v Dolomite po še kakšni neznani smeri, tako sva v kraju Ampezzo zavila desno za vasici s skupnim imenom Sauris. Na spletu sem zasledil, da je kaj videti in res je tako, le nekaj je pokvarilo vso stvar. V vaseh je potekal Festival pršuta, to sem šele sedaj, s pomočjo strička googla odkril! Kot da je pol Furlanije prilezlo med teh nekaj hiš! Pot do tja popestrijo v skalo vsekani predori, prepadni odseki in lepo jezero Lago di Sauris. Imela sva še malo problemov s policajem, ki je naju vztrajno pošiljal nazaj na parkirišče za motorje. Jaz mu v angleščini dopovedujem, da greva samo skozi, naprej….on vztraja na svojem. Potem pa stopi za motor, pogleda registrsko in z nasmeškom pomaha naj greva naprej. Sva pa že odločena, da enkrat skočiva na enodnevni izlet in si v miru pogledava in začutiva utrip te lepe vasice. Na tej povezavi je luštna predstavitev lepot teh krajev.

(www.authorstream.com/Presentation/vesnak-774722-sauris/ )

Nadaljujeva čez lepo planoto, vse skupaj okoli 1200m nadmorske višine in malo podobno naši Pokljuki. Cilj je bil Auronzzo, kjer si v obcestni domači gostilni privoščiva malo počitka ob kavi. Ponujali so domače mesnine, sire, vino…a nisva čutila kakšne lakote in sva ostala pri dobrem cappuccinu.

Po slabi uri klepeta in uživanja, že letiva proti prelazu Tre Croci in spust v Cortino d’ Ampezzo. Odločiva se za prelaz Giau, ki je nama ostal v lepem spominu iz prejšnjih potepanj.

Da sva se usmerila na prelaz Fedaia je bilo potrebno malo navigacijske sreče, saj prve table za prelaz vidiš šele ko se cesta začne vzpenjati na prelaz. Čeprav sva to že prevozila pred časom, je malo ušlo iz spomina. Garmina tokrat nisva imela s seboj, samo karto, saj Dolomite že kar poznava. Ob jezeru Fedaia še kratek postanek in potem spust proti Canazzeiu. Preko spleta sem si označil štiri nastanitve, ki so se mi zdele ugodne in odločila sva se za Appart Hotel Cirelle v Albi, malo pred Canazzejem. Lepo, čisto in 35€ na osebo z zajtrkom. Pomalicava na balkonu, klobaso, ki sva jo pripeljala s seboj…njamiii…in greva na sprehod v Canazzei. Zadovoljna zaključiva lep dan. (350km)

15.07.2013 – ponedeljek

Po super klasičnem zajtrku grem pogledat ponudbo koles. Za goste je bila izposoja koles brezplačna, takšne nastanitve sem iskal. A ponudba je bila bolj uboga…ne vzdrževano, umazano, prazne gume…zato se odločim, da kolo raje rentam v eni od športnih trgovin. Ob 9:30 že zajaham povprečno gorsko kolo in odbrcam proti svojemu cilju. Moja zvesta spremljevalka si ta čas vzame za sprehod in raziskovanje okolice, kavo v mestu in nakup potrebne hrane za tisti dan.

Vzpon niti ni bil tako naporen kot sem pričakoval. Temperatura idealna, čudovite panorame, ki jih na kolesu, za razliko od motorja, lahko v miru uživaš! Malo pred ciljem sem imel celo enega navijača….svizec me spremljal na dveh zavojih. Pomislil sem, da bi se ustavil in ga slikal, saj je bil samo slaba dva metra od mene, a sem se premislil, ker bi potem pokvaril svoj plan, da do vrha ne stopim iz kolesa!

Čez uro in 10 minut osvojim svoj prvi dvatisočak….13km in cca. 800m višinske razlike!

Občutek super! Določim enega Nemca, da me poslika pred spomenikom italjanskega kolesarja Fausta Coopia, petkratnega zmagovalca Giro di Italia in dvakrat Tour de France, da mi bo v spomin in dokaz  🙂

Med spustom še gledam za svojim navijačem, ki je že šel svojo pot. Vseeno še malo poslikam lepote narave, saj spust poteka zelo hitro. Okoli 12h že vrnem kolo, plačam 10€ najema in nazaj v hotel.

Malo se okrepčava in že sva na motorju! Dan je še dolg in greva se malo premetavat po bližnjih prelazih. Tako, v lepem ritmu, s precej postanki prevoziva Sellajoch, Grödnerjoch, Corvara, Valparola, Falcarego, Arabba in spet čez Pordoi nazaj v Albo. Točno 99 km! Še sprehod v Canazzei na pijačo, po stranski, lepi sprehajalni poti, ki jo je odkrila moja, ko sem jo prepustil lastni navigaciji.

Dan je bil res aktiven, čudovit in nepozaben!

Nekaj utrinkov iz popoldanskega potikanja po prelazih…

16.07.2013 – torek

Spet dober zajtrk…kdaj pa ni 🙂 , pakiranje in že letiva (spet) na Pordoi, Arabbo, na Valparolo in spust v Cortino. Pred mestom naletiva na neko gorsko kolesarsko dirko, zato je bil promet precej upočasnjen.  Nadaljujeva na nezanimiv prelaz Tre Croci in levo na Lago di Misurina, kjer si privoščiva prvo kavo v luštnem, že znanem “jodlarskem” lokalu. Vedno vrtijo tisto pravo tirolsko narodno zabavno, kjer še harmonike jodlajo! Potem pa pripelje avtobus japonskih turistov. Vsi takoj fotoaparate in slikajo čudovite panorame okoli jezera. Lastnik lokala pa hitro vrže gor reklamni DVD v japonskem jeziku! Seveda so vsi šli v njegov lokal, da so se še seznanili kje so in kaj gledajo. No, tako se pa gre turizem!

Spet nazaj v sedlu in letiva proti Toblachu, Lienzu… Postanek na najini stalni lokaciji malo pred Lienzom, kadar greva na Grossglockner. Midva lokalčku praviva “Pri srčkih”, ker na peni cappuccina naredijo lep srček! Naju kar vleče še na GG, saj je dan čudovit!

Malo pred Beljakom naletiva na kar grdo nesrečo motorista, ki je priletel v tovornjak. Policaj me usmeri na AC….uf, pa saj nimam vinjete?! 15 minut strahu in na prvi izvoz ven. Se vse dobro izteklo. Po klasični poti čez Korensko sedlo, na Petrol v Kr. Gori….kaj že?….aja, na kavo in domov!

Bo treba še na kakšen prelaz s kolesom! Je kratko, ampak sladko potepanje! Strošek….vse skupaj…na vsakega 125€! Vredno vsakega € in vsake ure dopusta!